Glass i små lass

På en av Stadsmissionens butiker fyndade jag en handvevad glassmaskin. Det var något som jag hade tänkt på ett tag, att tillverka glass. Det vore så kul att prova. Glassen blev inte perfekt men verkligen god och detta recept använde jag:

Ingredienser:
3 äggulor
1 dl råströsocker
3 dl mjölk, standard, laktosfri
2 dl vispgrädde, laktosfri

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Häll mjölken och grädden i en kastrull och värm försiktigt. Det ska INTE koka! I med äggblandningen och vispa om ordentligt. Värm på plattan tills blandningen är lite tjockare. Låt svalna och blandningen ska bli riktigt kall i kylen innan den hälls i glassmaskinen.

Ja, då är det bara att veva då tills glassen verkar klar. Det blev ett himla vevande. Men till slut varde det glass!
För att göra det lite extra så hade jag i lite äkta vanilj och hallon upptinade. Ja, det var riktigt kul. Nästa gång ska jag testa med andra smaker.
Prova du också!




Kryddor förhöjer och förnöjer

Jag brukar botanisera bland kryddor i alla livsmedelsbutiker som har ett asiatiskt, afrikanskt eller österländskt utbud. Det är så roligt att köpa någon krydda som jag aldrig har provat förut. Jag köpte Kanjolifrön (Nigella frön) och provade att ha i en grönsaksgryta. Det smakade inte särskilt mycket tyckte jag, så nästa gång slänger jag i mera frön. På påsen står det ett förslag om att ha frön på potatis. Kanjoli kan användas som garnering på bröd eller i bröddegen. Det är bara att prova sig fram. Jag ska prova att baka naan bröd och ha Kanjolifrön på. Det kanske är något.

Indiska kryddblandningar är jag helt salig över, vilka dofter och färger. Det finns otaliga blandningar och jag har endast provat ett par stycken. Jag har en favorit som lär ut kryddor och dess användningsområden. Det är Camilla Plum i dansk tv. Googla på hennes namn och gå in och titta på dansk playtv. Hon är superbra!

Jag har en liten samling kryddor men jag använder de flesta i min matlagning. En krydda som jag ofta använder är kardemumma. Åh, den är ljuvlig. Den har jag i mitt kaffe på morgonen, mmmm. Det är mumma det.
Då jag är intresserad av kryddor, dofter och smaker så kommer jag att prova nya kryddor och kryddblandningar i min mat. Visst är det väl spännande att det finns så många kryddor som man aldrig provat innan. Vilka äventyr i smakernas värld!


Piratkopia av Pavlovatårta

Till min dotters födelsedag bakade jag en liknande Pavlovatårta. Jag hade inte alla ingredienserna hemma som det ska vara i en äkta Pavlova. Så jag använde de ingredienserna jag hade. 

Till en ganska liten tårta:

2 äggvitor som jag vispade till hårt skum, tillsatte 1 dl strösocker och vispade tills smeten blev blank och fast. Sedan bredde jag ut den på ett bakplåtspapper och gräddade den i 140 grader ungefär 1 timme och 15 minuter. Kontrollera om marängen är torr och färdig. Stäng av ugnen och låt den stå kvar och torka i ett par timmar eller över natten. Ugnsluckan kan vara öppen.

Garnera tårtan med mjukt vispad grädde (jag använde laktosfri grädde) och skurna fruktbitar (persika, nektariner, aprikoser, jordgubbar) och bär. Vill du ha kiwi så lägg på dem i sista stund. Grädden reagerar på kiwi om de får ligga länge. Om du vill kan du lägga på ett lager svarta vinbärsgele eller sylt innan grädden. Det är även smaskigt med vaniljkräm under grädden. Det är dina smaklökar som bestämmer vad du vill ha på tårtan.

När vi åt tårtan så var den härligt seg och mycket smaskig med alla frukter och bär. Ja, den tog slut fort. Jag ska göra den igen snart för den är så lätt att baka och mycket god.


Gårdagens middag

Igår blev middagen så lyckad att jag och dottern åt upp det mesta och glömde bort att fotografera skapelsen. Istället blir det ett foto med ingredienserna. Bättre än inget alls. Tja, ibland tar magen övertag över förnuftet. Så kan det gå.

Jag använde mig av kycklinglår, 6  stycken som jag förstekte i ugnen. Behövs inte egentligen men så gjorde jag. Under tiden så hackade jag 2 gula lökar samt 2 vitlöksklyftor och stekte dessa i olja. Tillsatte lite gurkmeja för det blir så vackert gult också. Torkad chili efter behag. Lite sting vill man väl ha. Även en tsk Masman Curry Paste. Även en tärning hönsbuljong fick hoppa i. Hällde sedan i 5 dl kokosmjölk  i grytan och lät det puttra en stund. Skivade 4 morötter i tunna slantar. Använd osthyveln, går riktigt bra. Sedan tog jag lite stekta skivade champinjoner och lade i tillsammans med små broccolibuketter.

Kycklinglåren tog jag ut från ugnen och lade i grytan så alla fick träffas en bra stund innan det var dags för servering. Du märker att kycklingen är färdig när köttet lossnar lätt från benen. Det får inte vara rött, blodigt. Då ska grytan fortsätta att puttra en stund.

Det blev ris till grytan, basmatiris. Koka enligt förpackning hur mycket ris du vill ha. Grytan räcker till 4 personer ungefär. Blanda ris, vatten och salt (efter behag). Jag krossade lite torkade trattkantareller och lät de koka med riset. Det blev verkligen gott till grytan.

Gissa vem som gjorden en djupdykning i kylskåpet senare under kvällen efter lite gryta? Hmmm, ja, inte var det Nigella.


Focaccia och Nöt&fröbröd

Av samma grundrecept så bakade jag en focaccia i en långpanna. Jag gjorde gropar i degen och stoppade i rosmarinkvistar lite här och där. Strödde havssalt över och ringlade olivolja över brödet. Gräddade i ungefär 25 minuter. Det gäller att kolla lite då och då. Focaccia passar utmärkt att äta till soppa eller ha lite pesto på. Det är också mums.



Till nöt & fröbrödet använde jag ett grövre mjöl och använde samma grundrecept. I de torra ingredienserna hällde jag i pumpafrön, hackade valnötter, solrosfrön och linfrön. Sprayade lite vatten på brödet och dekorerade med pumpafrön. Gräddade brödet i 35 minuter ungefär. Knacka och få ett ihåligt svar. Då är det OK.




Ett vanligt vitt matbröd

Ingredienser:
1 kg mjöl, dinkel t.ex.
10 g torrjäst
15 g salt
6 dl ljummet vatten

Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt vattnet (eller ölet, där har vi det varför kinden blir röd).  Knåda med ena handen tills degen släpper bunkens kanter. Häll upp på bakbordet och knåda för hand i 10 minuter. Dra degen framåt med ena handen och bakåt med den andra. Kladdigt, javisst. När du har knådat ett tag märker du att degen börjar bli  smidig. Till slut märker du att du har ett brett leende i ansiktet (var annars?). Forma degen till en boll, låt jäsa 1½ timme.

Häll upp den jästa degen och tryck försiktigt ut luftbubblorna. Knåda ihop och dela degen i två delar. Gör två runda bollar. Sätt på jäsning i 45 minuter. Strö över lite mjöl och skåra ett rutmönster med vass kniv. Grädda bröden i 225 grader under ca 40 min. Kolla tiden och låt inte bröden bli för mörka. Vänd på brödet och knacka, låter det ihåligt? Färdigt!

Vill du ha knaprig skorpa så låt bröden vila utan bakduk. Skär fort upp det ena brödet och bred smör på och ät! Det är så mumsigt med varmt bröd och smör som rinner längs fingrarna. Det går bra med färskost eller annat som du tycker är gottigottgott.

Receptet är hämtat från TV-serien Det goda livet med Hugh Fearnley. Det är en mycket bra serie som handlar om helt vanlig mat utan en massa krångel och tjusiga tekniska apparater.


Öl och bröd gör kinden röd

Ja, det stämmer nog. Fast i nuläget är det bröd jag jobbar med, ölen får vänta till senare. Ordspråket finns på en bonad i min ägo som jag har ärvt efter min mamma. Den är tills vidare i en kartong och ska hängas upp när jag har ett kök som är större än min kokvrå. Under en lååång tid har jag levt i brödcelibat men har nu lyckats bryta celibatet. Nu bakar jag som aldrig förr. Det är härligt att knåda deg och känna att kladdet blir en smidig deg till slut. De senaste bröden har jag använt mig av ett grundrecept där jag väger alla torra ingredienser. Sedan tillsätter jag vätskan och rör ihop degen med ena handen. Det är bra att ha den andra kladdfri ett tag.

Visst är det härligt att se hur degen verkligen växer. Det här är ett vanligt vitt bröd. Jag använde mig av dinkelmjöl. Det blev ett bröd med knaprig skorpa och saftigt inkråm. Mums!

Välkommen till Kryddat och Klart

Det här ska bli riktigt roligt att dela med mig av idéer och tankar kring mat och bakning. Då jag har anhöriga som är laktosintoleranta så är det med laktosfria matvaror som jag kommer att använda. Det blir så mycket lättare om det jag sätter fram på bordet går att äta för alla i min familj.

Eftersom jag verkligen avskyr att slänga mat så kommer jag att använda min fantasi till att skapa rätter av rester. Det kanske låter tråkigt men det är nödvändigt för att undvika onödiga utsläpp av koldioxid. En bra länk är av konsumentföreningen som har en guide där du lätt kan få tips om hur du bl.a. förvarar färskvaror och många andra bra tips.

RSS 2.0