Ett vanligt vitt matbröd
Ingredienser:
1 kg mjöl, dinkel t.ex.
10 g torrjäst
15 g salt
6 dl ljummet vatten
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt vattnet (eller ölet, där har vi det varför kinden blir röd). Knåda med ena handen tills degen släpper bunkens kanter. Häll upp på bakbordet och knåda för hand i 10 minuter. Dra degen framåt med ena handen och bakåt med den andra. Kladdigt, javisst. När du har knådat ett tag märker du att degen börjar bli smidig. Till slut märker du att du har ett brett leende i ansiktet (var annars?). Forma degen till en boll, låt jäsa 1½ timme.
Häll upp den jästa degen och tryck försiktigt ut luftbubblorna. Knåda ihop och dela degen i två delar. Gör två runda bollar. Sätt på jäsning i 45 minuter. Strö över lite mjöl och skåra ett rutmönster med vass kniv. Grädda bröden i 225 grader under ca 40 min. Kolla tiden och låt inte bröden bli för mörka. Vänd på brödet och knacka, låter det ihåligt? Färdigt!
Vill du ha knaprig skorpa så låt bröden vila utan bakduk. Skär fort upp det ena brödet och bred smör på och ät! Det är så mumsigt med varmt bröd och smör som rinner längs fingrarna. Det går bra med färskost eller annat som du tycker är gottigottgott.
Receptet är hämtat från TV-serien Det goda livet med Hugh Fearnley. Det är en mycket bra serie som handlar om helt vanlig mat utan en massa krångel och tjusiga tekniska apparater.