Bröd med vallmofrön

Vallmofrön är verkligen gott på bröd, speciellt kuvertbröd. Så jag använde mig av grundreceptet på vitt bröd fast jag hällde i en rejäl matsked olivolja också. Det blev 23 st och de ser väldigt goda ut. Ja, de var goda också med bara smör till nu när de är precis nybakade. Mmmm.
Jag använder för det mesta dinkelmjöl när jag bakar. Dessa gjorde jag på siktat dinkelmjöl. Det blir mer smak av det mjölet. Skulle vilja köpa säckvis med mjöl för det tar så fort slut då jag bakar ofta. Men det är väl lite knöligt att bära hem.

Det är härligt att jobba med deg och känna att den blir smidigare ju längre jag knådar. Skulle vilja baka varje dag nästan men då får jag proppa frysen full och den är inte stor. Ja, jag kan ju ge bort till dottern och grannar förstås. Får se...


Plocka äpplen

Jag brukar promenera i mitt bostadsområde och har noterat att det finns flera äppelträd längs promenadstråket. Trevligt tycker jag, det är bara att vänta tills de blir mogna, eller nästan mogna. För jag kan inte låta bli att plocka och proväta när jag går förbi. Igår var det äntligen dags. Laddade med en plastpåse och plockade på mig både mogna och inte så mogna. Jag har tänkt att koka äpplemos. Det är särskilt gott med hemgjort mos.

Nu kan jag inte äta allt själv så jag får väl tvinga på några stackare ett par burkar. Vi får väl se. Moskokardagen är inte här ännu. Men den kommer.
Bara att titta på alla dessa äpplen är så fint, visst är det?


Världens äldsta drinktilltugg?

Jag har läst Dominika Peczynskis kokbok: Österuropas Kulinariska Hemligheter, 2008. Den är en mycket härlig bok som berättar om Östeuropas kök. Det ser man inte så mycket av. Dominika berättar hur ljuvligt gott världens äldsta drinktilltugg smakar. Jag har länge funderat om det möjligen kunde vara sant; att det skulle vara så gott. Det låter som ett sammelsurium, saltgurka, honung och smetana. Smetana har jag smakat förut och det är så gott.

Sagt och gjort, jag köpte saltgurka, honung och Valios Smetana (laktosfri förståss). Ja, det var verkligen gott. Det salta och söta möts och får en kick av det syrliga. Dominika föreslår vodka till.  Nu hade jag inte vodka men det kanske är pricken över i. Får prova det en annan gång. Tack Dominika för den jättetrevliga och intressanta boken!

Prova den som vågar. Du ångrar dig inte.




Lite gottis

Lite gottis till kvällen är aldrig fel. Jag blandade smält choklad med lite frön och bär. En smakhöjdare är att strö över lite flingsalt innan den har stelnat. Det blev riktigt mums.

Ingredienser:
200 g mörk choklad 70%, hacka chokladen och smält den i vattenbad.
Så mycket solrosfrö och pumpafrö du tycker är bra. Rosta dem i en torr stekpanna. Se till att de inte bränns vid.
Hacka torkade bär (gojibär).
Jag tog en msk linfrö också.
Lite flingsalt, en smaksak.

Spara av fröblandningen som du rostat för att dekorera chokladen lite. Lägg i alla torra ingredienser i den smälta chokladen och rör om.
Häll upp på en skärbräda (plast) eller i en form. Bred ut blandningen tills du tycker att den är lagom tunn.
Strö över fröblandningen och låt chokladen bli sval innan du stoppar in formen i kylen.

När den är färdig kan du skära upp den i så stora bitar som du vill ha. Sedan kan du luta dig tillbaka och njuta av gottiset.


RSS 2.0