Första brödet 2012

God fortsättning på det nya året! Härligt med ett nytt år, känns som att allt kan vara möjligt. Det kanske det gör också. Så för att börja året ganska bra så bakade jag två matbröd. Det doftar gott vill jag lova.
Det är samma recept som det vanliga vita brödet som jag har nämnt tidigare: 10 g torrjäst, 15 g salt, 1 kg mjöl, 6 dl ljummet vatten. (Jag tillsatte 1½ msk linfrö för lite rotation.) Rör ihop och knåda ordentligt i minst 10 minuter för hand. Forma en bulle och ta lite matolja och smörj degen så att inte den torkar under tiden den jäser i 90 minuter. Dela degen i två delar och forma dem som du har lust. Jag gjorde två "Bergis", flätade bröd och penslade med vatten och strödde vallmofrö över.
Låt jäsa i 45 minuter och baka av i 40 minuter ca - kontrollera att brödet låter ihåligt när du knackar på undersidan. Då är det färdigt. Låt svalna så det går att skära i brödet utan att det går sönder. Bred smör på brödskivan och njut av det ljumma smörgåsen. Jag har nyss ätit två på raken och det smakade ska jag säga. Mums!


RSS 2.0