Fish & Chips
Jag är hemma efter några dagar i London. Varför tar det slut så fort när man har roligt? Fast det går ju att åka tillbaka nästa år. Ska bara...spara lite först.
Mmmm, säger jag. Fish and chips är jättegott när det är rätt lagat. Ett ställe som jag har ätit den godaste fish and chips, var på ett litet ställe som nu tyvärr har stängt igen. Där är istället en eko-kaffebutik. Det är väl bra med det men jag saknar caféet som verkligen kunde sin brittiska kokkonst. De flesta anser att det brittiska köket inte är något att hänga i julgran. Men där finns verkligen godbitar att hämta. Det är bara att botanisera.

Är det någon som smakat Cauliflower with cheese? Det var gott och det passar bra till många rätter. En slags gratäng med blomkål och en bechamelsås. Det är senapspulver i och det är ett måste.
Blomkålshuvud ca 500 g, i buketter
55 g smör
55 g vetemjöl
en nypa salt
1 tsk senapspulver, Coleman's
5 dl mjölk
50 g riven cheddarost, lite extra att strö över
Ta ett ganska stort blomkålshuvud, ta bort det gröna och dela upp huvudet i buketter. Koka dessa i ca 10 minuter och ta bort kastrullen från plattan och låt svalna. Gör en bechamelsås, ta 55 gram smör som du smälter sakta i en katrull och vispa i 55 gram vetemjöl, vispa i 1 tsk senapspulver (obligatoriskt!) och en bra nypa salt. Se till att mjölet är ordentligt vispat, inga klumpar. Häll i 5 dl mjölk och vispa ordentligt, höj värmen något och bränn inte vid. Vispa tills den känns tjock och är glansig (5 min ung). Om den känns för tjock tillsätt lite mer mjölk. Den ska vara ganska tjock men ändå rinnig.
Häll över den rivna osten (cheddar, 50 g) och låt den smälta i såsen. Ta bort från plattan. Häll av vattnet där blomkålen nu har svalnat och lägg dessa buketter i en smord form, ett lager. Häll över såsen och strö över lite riven cheddar och vrid några varv på pepparkvarnen.
Grädda i 30 minuter cirka, gyllenbrun och bubblig, i 200 grader.

Mmmm, säger jag. Fish and chips är jättegott när det är rätt lagat. Ett ställe som jag har ätit den godaste fish and chips, var på ett litet ställe som nu tyvärr har stängt igen. Där är istället en eko-kaffebutik. Det är väl bra med det men jag saknar caféet som verkligen kunde sin brittiska kokkonst. De flesta anser att det brittiska köket inte är något att hänga i julgran. Men där finns verkligen godbitar att hämta. Det är bara att botanisera.

Är det någon som smakat Cauliflower with cheese? Det var gott och det passar bra till många rätter. En slags gratäng med blomkål och en bechamelsås. Det är senapspulver i och det är ett måste.
Blomkålshuvud ca 500 g, i buketter
55 g smör
55 g vetemjöl
en nypa salt
1 tsk senapspulver, Coleman's
5 dl mjölk
50 g riven cheddarost, lite extra att strö över
Ta ett ganska stort blomkålshuvud, ta bort det gröna och dela upp huvudet i buketter. Koka dessa i ca 10 minuter och ta bort kastrullen från plattan och låt svalna. Gör en bechamelsås, ta 55 gram smör som du smälter sakta i en katrull och vispa i 55 gram vetemjöl, vispa i 1 tsk senapspulver (obligatoriskt!) och en bra nypa salt. Se till att mjölet är ordentligt vispat, inga klumpar. Häll i 5 dl mjölk och vispa ordentligt, höj värmen något och bränn inte vid. Vispa tills den känns tjock och är glansig (5 min ung). Om den känns för tjock tillsätt lite mer mjölk. Den ska vara ganska tjock men ändå rinnig.
Häll över den rivna osten (cheddar, 50 g) och låt den smälta i såsen. Ta bort från plattan. Häll av vattnet där blomkålen nu har svalnat och lägg dessa buketter i en smord form, ett lager. Häll över såsen och strö över lite riven cheddar och vrid några varv på pepparkvarnen.
Grädda i 30 minuter cirka, gyllenbrun och bubblig, i 200 grader.

Äpplemoset klart
Jodå, till slut blev det äpplamos och det är så gott. Jag äter det till gröt och annat så mycket som möjligt.
Påminner om mammas hemkokta mos. Det var alltid så friskt och gott.
Jag använde mig av ett vanligt äpplemos recept + en vaniljstång. Det blir lite extra med vaniljen.
Känns lite lyxigare. Det är värt att prova.

Påminner om mammas hemkokta mos. Det var alltid så friskt och gott.
Jag använde mig av ett vanligt äpplemos recept + en vaniljstång. Det blir lite extra med vaniljen.
Känns lite lyxigare. Det är värt att prova.
